2009. augusztus 22., szombat

AUGUSZTUS 22 – TOVÁBBI RÉSZLETEK KOMÁROMBÓL

Kép: a tót nyelvű plakát


Az MTI helyszíni tudósítója szerint Ján Packa, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya és Milan Marko, a szlovák közjogi méltóságokat védő hivatal elnöke várt a révkomáromi magyar-szlovák határátkelőhelyen a magyar államfőre. A határátkelő szlovák oldalán nagy volt a rendőri készültség. A leleplezésre váró Szent István szobor környékén kordonok voltak, amelyek mögött több száz ember várakozott. A szoboravatást a szlovák rendőrök körülbelül kétszáz rendőrrel biztosították, a Lúdpiac teret vasrácsokkal kerítették el, a nézők a helyszínt 5-6 méter távolságból figyelhették, a sajtó munkatársait táskaátvizsgálás és fémdetektoros vizsgálat után engedték be az elkerített területre. (…) Nagy felháborodással, hangos felzúdulással és erős füttykoncerttel fogadta a szoboravatásra összegyűlt két-három ezer ember azt a bejelentést, hogy Sólyom nem vehet részt az ünnepségen. Megtapsolták viszont a szlovák-magyar együttműködésre és a megbékélésre bíztató felszólításokat, amelyek az ünnepi szónokok beszédeiben hangzottak el. (…) A döntően magyarul beszélő közönség mellett az ünnepség elején megjelent több, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) pólóját viselő egyén, valamint a Szlovák Nemzeti Egység képviselői is. A csoport tagjai szlovák zászlókat, valamint SNS-es pártlobogókat és különféle transzparenseket lengettek. "Magyarország 1918-ban megszűnt", "Sólyom, menj haza", "Elég volt a megszállásból és a beavatkozásból", vagy "A mi első nagy királyunk Rastislav volt" feliratú transzparenseket lehetett látni a kezükben. Később a csoport tagjai szétszéledtek, és az apróbb szóváltásokon kívül semmiféle incidensre nem került sor. A SITA pozsonyi hírügynökség szerint egy fiatalember magyar zászlóval és a Magyar Gárda öltözékében volt jelen az ünnepségen. Az MTI helyszínen lévő tudósítója csoportosan gyülekező szélsőségeseket nem látott, egyik nemzet részéről sem. (…) Szent István lovasszobrát közadakozásból állította fel Révkomárom önkormányzata, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület és a Palatinus Polgári Társulás, közel egy év alatt. Az alkotás Felvidék legnagyobb lovasszobra. A mintegy 25 tonnás bronzszobor életnagyságban ábrázolja Istvánt, és magassága az alapzatul szolgáló hatalmas kőtömbbel együtt meghaladja majd a nyolc métert. Magyarország első királyát lován ülve, korhű öltözékben, koronázási palástban jeleníti meg. Fején ott van a Szent Korona, kezében pedig zászlós dárda, amelyen az apostoli kereszt és a hármas halom látható. A szobor alapjául a kalocsai királyfej szolgált. (MTI,FH)

Pontosítások

A tót rendőri készültség a szobor környékén teljesen megfelelő volt, össze sem hasonlítható a hazai megfélemlítő rendőrségi cirkuszokkal, túloz a hírügynökség. A kordonok mögött nem több száz, hanem legalább 12-15 ezer magyar volt, de sok helyi szlovák is végignézte az eseményt békésen. Nem igaz az hogy a nézők 5-6 méterről figyelhették az eseményt, mert a szobor előtt egy széles úttest volt. A szobor körül lévő elkerített területre csak a szereplőket és a meghívottakat engedték be, ez teljesen természetes. Nem igaz, hogy a tót tüntetők szétszéledtek. Az egész rendezvény alatt egy helyen voltak és végig sípokkal fütyültek, de ez alig volt hallható. Nem egy magyar zászlós magyar volt ott, hanem több is, de gárda egyenruhás senki sem volt. Egy-két fiatalon volt csak 64 vérmegyés póló. Nem Révkomáromról van szó, hanem KOMÁROM-ról, ezt is hamisítják a zsidó hírügynökségsek. A szobor nem életnagyságú, hanem ahogy elhangzott 5/4-es arányú. A nyolc méteres magasságot a zászlórúddal együtt kell érteni. A többi stimmel.
Kép: a jobb saokban voltak végig a tót tüntetők, alig 10-12-en. Itt látszik a szoborral szembeni úttest, de a környező utcákon ott volt a sok ezer ember