2009. augusztus 24., hétfő

AUGUSZTUS 24 – HITLER AZ EMBERISÉGÉRT KÜZDÖTT






IZRAEL A NORVÉGEKNEK



IS NEKIESETT




Lieberman ezután tényeket is fölvonultatott fölháborodásának alátámasztására. „Hamsun 1943-ban tisztelete jeléül odaajándékozta a Nobel-díját (helyesen: a díjat jelképezõ emlékérmet – a szerk.) Josef Göbbelsnek, mi több, a Hitler halálára írt nekrológban azt állítja, hogy a Führer az emberiségért küzdött”, mondta az izraeli külügyminiszter. Lieberman ezután elõadásában Knut Hamsun hagyományos antiszemitizmusáról áttért a jelenkorira, s Oslo szemére vetette, hogy a Durban II. konferencián Norvégia képviselõje nem hagyta el a termet Máhmúd Áhmádinezsád iráni elnök beszéde idején. „De most már minden megvilágosodott elõttem. Ami a konferencián történt, az nem volt véletlen. Kérdezem: mit engedhetnek még meg maguknak?”, dühöngött az izraeli külügyminiszter. (…) Az Áriél zsidó településen tartott elõadása folyamán az izraeli külügyminiszter ismét nekirontott a svédeknek, felelõsségre vonván a stockholmi külügyminisztériumot, amiért megrovásban részesítette a Tel-Avivban akkreditált svéd nagykövetet. Mint ismert, a svéd nagykövet a stockholmi külügyminisztériummal való elõzetes egyeztetés nélkül ítélte el és bírálta az Aftonbladetben megjelent újságcikket. A zsidó külügyminiszter ámokfutását már Izraelben is sokan kezdik megelégelni. A Háárec címû napilap ma közölte a Lieberman felfedezte Skandináviát című karikatúrát: Egy északi kinézetű atyafi társaságában a Skandinávia térképe fölé hajoló izraeli külügyminiszter fölteszi a kérdést: „Nincs itt ezeknek valamilyen vízi erõművük?” (Az idióta Lieberman nemrégiben azt javasolta az izraeli légierõnek, hogy az egyiptomiak megleckéztetésére bombázza le az Asszuáni-gátat – a szerk.) (kurucinfo, részlet)

HAMSUNRÓL A LEXIKON

Hamsun Németország és a német kultúra nagy tisztelője volt, és ellenezte mind a brit imperializmust, mind a Szovjetuniót. A II. világháború alatt támogatta Vidkun Quislinget és Nasjonal Samling nevű pártját, ezért később hazaárulással vádolták meg. A vádat ugyan elejtették, de 1948-ban polgári perben 325 000 koronára büntették állítólagos Nasjonal Samling-tagsága miatt, amit ő nem ismert el.

Kép: Knut Hamsun a háború alatt



Az izraeli illegális szervkereskedelem kapcsán megszólaltak az izraelbarátok körei is, akik védelembe veszik a hõzöngõ izraeli politikusokat. Érveik nevetségesek és kifogásolják, hogy a sajtószabadság mögé rejtõzve bárkit megvádolhatnak. Az Aftonbladet cikkérõl pl. azt írják, hogy nincs konkrét dokumentum a szervkereskedelemről és az USA-ban leleplezett rabbik, csak izraeliek szerveivel kereskedtek. Ezek nevetséges izraellakájok. Ma találkozik Benjamin Netanyahu az angol kollégájával Gordon Brownnal és az USA küldöttel George Mitchellel, valamint csütörtökön Angela Merkellel. A tárgyalás fõ pontja az új Izrael-i telepek helyzete és az izraeli - palesztín kettõsállam terve. Közben kiderült az is, hogy miért dühösek a zsidó terroristák a svédekre. Carl Bildt külügyminiszter szorgalmazta, hogy tárgyalni kell a Hamaszszal is. És pont most az EU külügyminisztereinek soros elnöke Carl Bildt. Netanyahu esetleg nyerhet a kekeckedésével a belpolitikai porondon, de egyre jobban elássa magát a külpolitikában. A svéd Svenska Dagbladet vezércikkében azt tanácsolja Benjamin Netanyahunak, hogy itt az ideje eltünni. (tudósítónktól)