2009. augusztus 28., péntek

AUGUSZTUS 28 – RENDŐRSÉGI MESÉK




Az origóból vett részletek elolvasása után érdekes kérdések merülnek fel az olvasóban, ezt alább ismertetjük. Kép: a főkapitány


A rendőrség utalt arra, hogy az alvilágtól is érkeztek hasznos információk az ügy felderítéséhez.
Húszezer kollégám kétszázezer munkaórában teljesített többletszolgálatot az ország számos településén. Felerősödött a rendőri jelenlét, vegzálás, lépten-nyomon igazoltatásba lehetett botlani. Természetesen nem csak a roma támadások felderítése volt a cél, hanem az, hogy a létrejött közbiztonsági hálón akadjanak fenn a bűnelkövetők. Jelentős mértékben csökkent is azóta az ismertté vált bűncselekmények száma.
Úgy érti, hogy az alvilág azért segített, mert elegük lett a sok rendőrből?
Szerintem nincs az a normális gondolkodású ember, aki gyáva gyerekgyilkosokat védene. Még az alvilág sem. Nem véletlen, hogy a börtönökben sincs maradása annak, aki gyereket öl, a legkeményebb, legdurvább bűnözők is megvetik, elítélik őket.
Azért nem volt zökkenőmentes a nyomozás, a tatárszentgyörgyi támadás után például több hibát is vétett a rendőrség.
Tatárszentgyörgy állatorvosi ló, mert ott minden jelen lévő hatóság elkövette a maga hibáját, és ezek összeadódva váltak igazán súlyos hibává. Ezt a rendőrség elismerte, és meg is lettek a következményei az érintett kollégákra nézve. Nem ismerték fel az emberölést, és rendkívüli halálesetként kezelték, az orvossal együtt, aki tűzesetből adódódó halált állapított meg, miközben a tűzvizsgáló is azt mondta hogy elektromos tűz volt. De akkor is elvégezték a dolgukat, és állítom, nem veszett el olyan bizonyíték, ami később az eljárásban felhasználható lett volna. Ezek eleve nagyon nyomszegény helyszínek, ráadásul a romatelepeken a felfedező tanúk pillanatok alatt összekürtölték a szomszédságot, akik széttaposták a hátrahagyott nyomok egy részét. Ezért tulajdonképpen bravúr, hogy a kollégák DNS-eket, elemi szálakat és más nyomokat tudtak rögzíteni.
Azért gondolom az sem könnyítette meg a dolgukat, hogy a politika irányából is nagy volt a nyomás. A kislétai támadás után Sólyom László államfő Bajnai Gordontól kért tájékoztatást, Draskovics Tibor rendészeti miniszter erre a rendőri vezetőket rendelte be, miközben a roma szervezetekkel is egyeztetni kellett.
Nem könnyíti a dolgunkat, hogy a politika és sajtó folyamatosan táncol a hátunkon. De az országgyűlés rendészeti bizottsága közel négy órás zárt ülésén elfogadta a rendőrség jelentését arról, hogy hol tart a felderítés, és ekkor még nem voltak meg a tettesek. Türelmet és bizalmat kértünk, persze tudtuk, hogy ez elfogy, ha a sorozat így folytatódik tovább. Az igazi nagy teher viszont nem az volt, hogy számon kér bennünket a közvélemény, a sajtó vagy a politika, hanem hogy egy sorozatgyilkos pszichéjéből az következik, hogy készül a következőre. Be van kódolva, hogy folytatni fogja, és nem lehet tudni, mikor csap le.
A debreceni banda elfogása miatt 11 hónap előzetes letartóztatás után kiengedték azt a három tarnabodi fiatalt, akiket a tavaly szeptemberi Molotov-koktélos támadás elkövetésével gyanúsítottak. Ha a romagyilkosságoknál a sorozatjelleg ennyire nyilvánvaló volt, és utána is folytatódtak a támadások, akkor nem kellett volna előbb rájönni, hogy nem ők a tettesek?
Nem voltak együttműködőek, nem tettek vallomást. Másrészt tanúvallomások és szakértői vélemények alapján gyanúsítottuk meg őket. A tanú látta őket lefűrészelt csövű fegyverrel, befolyásolt állapotban fenyegetőzni, még az elkövetés napján is, a kezükön, ruhájukon pedig beazonosíthatóak voltak a lőpornyomok. Ha valaki nem együttműködő, akkor a rendőrség dolga addig vizsgálni az ügyet, amíg be nem bizonyosodik, hogy ők tették-e. A büntetőeljárást egyébként még mindig nem fejeztük be velük szemben, csak az előzetes letartóztatást szüntettük meg.


MEGJEGYZÉSÜNK


Mint a hal a hálóból olyan könnyedén kibújt a főkapitány az alvilági kérdésből. És azt a kérdező sem erőltette, hogy kik ezek az alvilági tagok? Hol vannak? Miért működhetnek legálisan? Ezek szerint az alvilágiak nem is bűnözők? Bizonyára így lehet, hiszen a rendőrséggel együttműködnek. Köszönjük, hogy megvilágosítottak bennünket. Milyen szépen megmagyarázzák a tatárszentgyörgyi ügyet is. Most már tudjuk: Nem a tények a fontosak, hanem a magyarázat... Táncol a rendőrség hátán a politika? Ez hogy lehet? Hiszen a rendőrségi törvényben ilyet nem olvastunk. Vagy a rendőrvezetők így jeleztek, hogy elegük van már a kézivezérlésű politikai utasításokból? Azért ez a tarnabodi eset sem semmi. Erről a tévében úgy hallgatnak mint a sír és semmi képet sem mutatnak. Viszont a cigányok képviselője már a múltkor kijelentette, hogy kárítérítésért perlik be az államot az "ártatlanul" fogvatartottak. Akkor mégsem voltak ártatlanok?