2009. október 2., péntek

OKTÓBER 2 – FURCSA TEMETÉS



MEGINT BECSAPTÁK A KÖZÖNSÉGET


A balatonszemesi temető minden bejáratánál biztonsági őrök gondoskodtak arról, hogy senki ne zavarja meg a családi búcsúzást. Délelőtt tíztől délután háromig zártkörű gyászszertartásra hivatkozva lezárták a temetőt, fekete paraván takarta el a ravatalozót, a sír környékét, így a gyászolókat is. Egy órakor megszólalt a harang és elkezdődött a szertartás, szűk családi körben. A Somogy megyei lap munkatársaitól úgy tudjuk, a sírnál Németh Miklós volt miniszterelnök emlékezett, és részt vett a temetésen Bujtor István pályatársa és jó barátja, Kern András is. Két órától róhatták le kegyeletüket a Veszprém Megyei Közgyűlés vezetői és a veszprémi Petőfi Színház társulata. A teátrum nevében koszorút helyezett el a sírnál Kőrösi Csaba és Szeles József színművészek, Eperjes Károly művészeti tanácsadó, Balázs István világosító-tárvezető, Perlaki Róbert szcenikus és Lőrincz Csaba műszaki vezetô. A sírnál Eperjes Károly röviden elköszönt Bujtor Istvántól, majd a társulat részvétét nyilvánította Bujtor testvérének, Frenreisz Károlynak. (Veszprémi Napló, részlet)

FURCSA TEMETÉS

Eredetileg 13 órára hirdetett temetés egészen máshogy zajlott le, mint ahogy sokan elképzelték. Pontos részleteket most sem tudunk, de a jelek szerint beszédet mondott a kommunista, a zsidó és a félzsidó. A hálás közönség csak jóval később mehetett be. Kép: csoportkép

Sokakban felvetődött a kérdés, hogy miért Németh Miklós mondott beszédet Bujtor István temetésén. A válasz - mint a színész esetében annyiszor - a sport és a Balaton iránti szerelemben rejlik: Németh Miklós hosszú évekig a legénység tagja volt Bujtor vitorlásán. Nagy szenzáció volt, amikor az 1989. július 21-én kezdődő 27. Kék szalag vitorlásversenyen a Rabonbán nevű hajó kormányosa, Bujtor István „keze alatt" mannschaftként segédkezett az ország akkori első számú politikai vezetője, Németh Miklós. Persze néha hazalátogatott, és a színésszel való viszony sem szakadt meg a külföldön töltött évek alatt: „amikor Angliában dolgoztam, Bujtor Istvánnál szoktam megszállni Tihanyban, ha fiaimmal hazajöttem vitorlázni" - nyilatkozta Németh a „londoni" évtizedről. Minden bizonnyal az így több évtizedesre nyúlt barátság az oka, hogy a politikust kérték fel a búcsúbeszéd megtartására.(hetivalasz)