2009. október 28., szerda

OKTÓBER 28 – GRATULÁCIÓK A BOLIVIAI ELNÖKNEK

A HAZAI HÍREKBEN ELHALLGATTÁK
MORALES INDIÁN ŐSEI KÖZÖTT ÜNNEPELT

Hétfőn, 2009. október 26-án ünnepelték Evo Morales elnök 50. születésnapját. A hagyományos falat egy tortapástétom volt, amellyel az arcát bekente krémmel az Ajmara falu hagyományai szerint, a bolíviai Andokban. A baloldali vezető a városba újra elnökjelöltként érkezett, a decemberi választásokra készülve. Morales biztos győztesnek számít, a magánkutatások szerint. Előre készült a kis falu a születésnapi ünnepségre, ahol elénekelték a hagyományos "boldog szülinapot", majd átadtak neki egy fehér krémtortát és édes finomságokat. A szokás szerint elfújta a gyertyákat, amit 50-dik évére kapott egy indián nőtől és azt a tortát az arcába tolta a hagyományos szokások szerint. Az ajándékok között Morales kapott egy kis szoborot is, ami őt ábrázolta a szokásos focista ruhájában, mivel az elnök nagy sportrajongó. A Bolivari országok focirajongói között ő a legnépszerűbb. Ezután a kis ünnepség után egy kis lazítás jött, majd Morales visszatért a politikai szónokláshoz, amely a december 6-i választásokról szólt. Kiemelte, hogy több mint kétharmados többséget kellene megszerezni ahhoz, amely lehetővé teszi azt, hogy a kongresszust ellenőrizni tudják, hogy a megkezdett reformokat folytatódjanak. Az elnök reméli, hogy megbízatása 2015-ig fog tartani, mivel úgy gondolja, hogy az indiánok többsége Bolívia leghűségesebb szavazói. (spanyol híroldal)
OROSZ GRATULÁCIÓ
MOSCOW (AP) - Dmitrij Medvegyev orosz elnök a Kremlből felhívta partnerét, Evo Morales bolíviai elnököt, hogy megvitassák az idén elért számos megállapodást és fejlődést a két ország között. A nyilatkozat nem adott további részleteket a hívás tartalmáról, amit mondott rövid volt, de hozzátette, hogy az orosz vezető korábban küldött Moralesnek egy gratuláló üzenetet a 50. születésnapjára. Az üzenet tartalma - mondta Medvegyev - Oroszország és Bolívia "a kétoldalú párbeszéd tervének egy új szintje", ezzel utalva Morales moszkvai látogatása februárban. A bolíviai-orosz együttműködés továbbra is olyan területeken folytatódik, mint például a bányászat, olajkitermelés -mondta Medvegyev. Majd hozzátette, hogy országa célja az, hogy nagyobb befolyást szerezzen Latin-Amerikában.
KUBAI GRATULÁCIÓ
La Habana, 27 (UPI) - Fidel Castro volt kubai elnök levélben gratulált a bolíviai elnök, Evo Moralesnek 50. születésnapjára. Ez a dátum ösztönözzön minden amerikai népet – írta levelében. A bolíviai elnök született Orinocaban született, Oruro tartományban, 1959. október 26-án. Erre emlékeztetett Fidel Castro évfordulós levelében: "Örömmel tölt el, hogy gratulálhatok, különösen ezen a 50. évfordulóján az életednek, mondta a volt kubai elnök. "Amikor világra jöttél egy nagyon szegény gyermekként, alázatosan tanultál az iskolában, művelted magad, hogy felvilágosult elméd legyen, majd szakadatlanul harcoltál és most vezetsz egy olyan országot, amely a csodálatos aymaraquechua ősied kultúráját képviseli - írta Castro a levélben, amelyet a Granma napilap ma közzétett.
VENEZUELAI GRATULÁCIÓ
Caracas, október 26. (EFE) .- Hugo Chávez venezuelai elnök ma nyilvánosan elismerését fejezte ki "nagy barátjának" és bolíviai kollégájának, Evo Moralesnek, aki a 50. születésnapját ünnepli. Hát persze, a mai 50. születésnapja nagy barátunknak, Evo Morales elnöknek örömünkre szolgál. Chavez ezt egy hivatalos ünnepség keretében mondta, amit Caracasban éjjel sugárzott a Venezuelai Televízió (VTV). Az elnök elmondta, hogy Moralessel megpróbálta felvenni a kapcsolatot telefonon, de nem tudott beszélni vele, mert a bolíviai elnök "úton volt", mert soha nem működik ilyenkor a telefon.
MAGYARORSZÁGI GRATULÁCIÓ
Magyarországon az utóbbi évben igen sokan fölfigyeltek a boliviai elnök világpolitikai szempontból is fontos szerepére és történelmi küldetésére, amit országában folytat, hogy sokáig elnyomott indián népét felemelje nemzeti politikájával. Evo Morales olyan nemzeti politikát folytat, amely Magyarország számára is sok tekintetben példaértékű lehet. Ez úton kivánunk az ayma indián elnöknek sok szerencsét és kitartást további küzdelmeihez.