2009. október 22., csütörtök

OKTÓBER 22 – TOVÁBB FOLYIK A FÉLRETÁJÉKOZTATÁS




RÁDIÓS AGYMOSODA


AZ OLTÁSI KAMPÁNYBAN



Ma a rádió reggel és délelőtt legalább 66 -féle teljesen új adatot és véleményt hadart el, amit még követni sem lehetett, nemhogy megjegyzni, a disznóoltással kapcsolatban. Alább az Info Rádió szemléje, amely tükrözi a hamis kampány körüli disznóságokat. Azt mondták, ha nálunk nem fogy elég gyógyszer, akkor külföldre adják el. Kiderült, hogy ahány ország, annyiféle az oltóanyag összetétele. Hát ez meg hogy lehet? Azt is tudják előre, hogy 2 évig tart majd ez a járvány. A láz öli meg az embereket- állítják. Majd, hogy az üzletről is szó essen azt mondták, hogy a magyar lakosság felét kéne beoltani, hogy a járványt "megállítsák". Ezek valóban tömeggyilkosok.

Az Egészségügyi Világszervezet, a magyar egészségügyi miniszter és az országos tisztifőorvos kiáll az új influenza elleni védőoltás beadása mellett, de az egészségügyi szakma közel sem áll ki ilyen határozottan emellett. Több háziorvos és szakorvos is elbizonytalanodott a szerről tudható információk megismerése után. Nézzük, ki, hogyan érvel. Az Egészségügyi Világszervezet októberi közleményében azt írta, hogy biztonságosnak tartja a kifejlesztett oltóanyagokat, egyúttal azok tömeges beadását szorgalmazta. Magyarországon azelőtt kezdték gyártani a védőoltást, hogy a teszteredmények elkészültek volna, az ÁNTSZ szerint az oltóanyag mindenesetre beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ezt támasztották alá a vizsgálatok, amelyben 300 önkéntes felnőtt és 60 gyermek vett részt. Székely Tamás egészségügyi miniszter több helyütt is hangsúlyozta, hogy hatásos a szer, és nem várt mellékhatások egyik vizsgált embernél sem jelentkeztek. "Szakmai döntés kérdése, hogy megpróbáljuk-e megelőzni a betegséget, vagy elkezdjük gyógyítani azt. Én úgy gondolom, hogy a megelőzés a jobb módszer. Nem véletlen, hogy vannak olyan uniós tagországok, ahol a teljes lakosságot be kívánják oltani az új típusú influenza ellen" - mondta a tárcavezető. Rég nem volt ekkora egyetértés az MSZP és a Fidesz között, mint most, a védőoltás kapcsán: az Országgyűlés egészségügyi bizottságában a hangos és olykor személyeskedéstől sem mentesen vitázó, az ülésről néha kivonuló fideszes politikusok hirtelen tűzszünetet kötöttek a szocialistákkal. Az egyetértés akkora volt, hogy közösen alkottak határozatot egy, az oltás mellett szóló lakossági kampány elindításáról. A szakma azonban megfogalmazta aggályait. Több doktor, így például Sebő Zsuzsanna gyermekorvos azt mondta: nem ajánlja az oltást, mivel nem ismertek a készítmény összetevői, és a hosszú távú hatásokról sem lehet tudni. Legutóbb az Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalásában azt közölte: nem ajánlja a veszélyeztetetteknek a vakcinát. A kollégium tagja, Szalka András szerint a londoni központ három vakcinát engedélyezett, ám Magyarországon politikai döntés született arról, hogy csak egy oltóanyag kerülhet forgalomba. "Nem tették közzé a Magyarországon a teljes vírust tartalmazó oltóanyaggal végzett vizsgálatok eredményeit, pedig ez a készítmény okoz leggyakrabban lázat. Márpedig egy kisgyereknél a lázas állapot nagyon súlyos megbetegedést idézhet elő" - magyarázta Szalka András. Megjegyezte: a londoni központ által elfogadottakból az egyes csoportoknak különböző vakcinát kellene adni, és meg kellene vizsgálni azt is, nem érdemesebb-e a várandós nőket szájon át alkalmazott szerekkel kezelni, ha belázasodnak.


OLTÁS MELLETT

Nem az Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalásának, hanem magánvéleménynek tartja a közleményt a kollégium titkára és az egészségügyi miniszter is. A tárcavezető szerint a kollégium korábban ajánlotta a védőoltást. A témában többször is tájékoztatást adott az országos tisztifőorvos. Falus Ferenc közölte: a várandós nők 4-7 napra is belázasodhatnak, ha elkapják az új vírust, ami koraszüléshez is vezethet. Ezzel szemben 150 beoltottból eddig egynél fordult elő rövid ideig tartó láz. "Az oltóanyag teljesen veszélytelen, a terhes nő szervezetére és a magzatra nézve is, a láz viszont nem. A terheseknél ráadásul akár hétszer nagyobb az esély arra, hogy a fertőzés miatt elhunynak, súlyos szövődmények alakulnak ki náluk, kórházba, intenzív osztályra kerülnek vagy géppel kell őket lélegeztetni" - hangsúlyozta Falus Ferenc. Bujdosó László, a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke úgy vélte: alapvető tárgyi tévedések vannak Szalka András nyilatkozatában. "A magyar oltóanyag a piacon forgalomban lévők közül a legkevésbé reaktogén, kevesebb olyan anyagot tartalmaz, amelyek felelősek lehetnek bizonyos, az oltás után kialakuló reakciókért. Éppen a különleges, egyedi, magyar biológiai tisztítási eljárás biztosítja, hogy a vírusfehérjéket a lehető legnagyobb mértékben megtisztítsuk a szennyező anyagoktól, így a magyar oltóanyagban nagyjából ötödannyi ilyen anyag lehet, mint más vakcinákban" - közölte Bujdosó László. Czeizel Endre orvos-genetikus is a védőoltás mellett érvelt. Igaz, ő az egészségügyi miniszterrel ellentétben nem csupán 3 hónapos várandósoknak, hanem már a két hónaposoknak is ajánlja a védőoltást. "Elhűlök a magyar szakvéleményeket hallgatva. Csodálkozom, hogy mernek nyilatkozni olyan emberek, akiknek fogalmuk sincs a dologról, amikor azt mondják, hogy a terhesség első három hónapjában nem lehet a vakcinát beadni" - fogalmazott Czeizel Endre. Mint mondta, a terhességet az utolsó havi vérzés első napjától számítják, ezért a várandósok terhességük első két hetében nem is várandósok. A fogantatás utáni első héten a magzatkezdemény vándorol a petevezetékben, a negyedik héten beágyazódik a méhbe, ezek azonban még őssejtek, amelyekben semmiféle fejlődési rendellenesség nem alakulhat ki – magyarázta. Tény viszont, hogy az új vakcinát egy kismamán sem tesztelték sehol a világon. Az ő esetükben csak úgynevezett utánkövetéses módszerek jöhetnek számításba, Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint ez az, ami megosztja a szakmát. Kép: Falus főtisztiorvos, a kampány egyik fő hazudozója