2009. november 7., szombat

NOVEMBER 7 – CHAPLIN GÁZZAL ÁLMODOTT

Az 1940-es film eredeti címe A Nagy Diktátor, de nálunk csak A diktátor címmel mutatták be a mozikban. Ma meg sokadszor már a tévében.
"Chaplin 1937-től kezdődően foglalkozott egy Hitlerről készítendő film gondolatával, mivel úgy ítélte meg, hogy "rossz modor kezd kialakulni a világban." A tényleges előkészületek 1938 nyarán kezdődtek, amikor maga mellé vett két fiatal írót, Dan Jamest és Robert Meltzert. Még annak az évnek a végére megírták a rekord hosszúságú, 300 oldalas forgatókönyvet. Chaplin elmondta később, hogy Leni Riefenstahl az Akarat diadala című filmje inspirált bizonyos jeleneteket és díszleteket, hogy a náci Albert Speer építész által tervezett új berlini kancellárai berendezéseinek mintájára tervezték meg Hynkel dolgozó szobáját, beleértve a híres földgömböt is. A forgatás 1939 szeptemberében kezdődött, hat nappal azután, hogy Anglia hadat üzent Németországnak és 1940 márciusában fejeződött be. De a következő hat hónapban a rendező még állandóan finomította, kivágott belőle jeleneteket, hozzáadott újakat, és különösen nagy gondot fordított a hangra. Miután független volt, megengedhette magának, hogy ne törődjön a kiadásokkal. A filmet 1940. október 15-én mutatták be New York-ban. A hivatalos fogadtatás langyos volt. A baloldali kritikusok szentimentálisnak tartották, a jobboldaliak kommunistának. Mivel 1940-ben az amerikai kormány még tartotta magát elszigetelődési doktrinájához, a film témája, egy hatalma teljében lévő állami vezetőnek és rendszerének nevetségessé tétele, zavart okozott. Chaplint korábban le is akarták beszélni tervéről. A közönségsiker azonban azonnali és hatalmas volt. És nemcsak az USA-ban, hanem Angliában is, ahol 1940 decemberében kezdték játszani a mozik." (sulinet,részlet)


CHAPLIN TALÁLTA KI
A GÁZKAMRA-HAZUGSÁGOT

Érdekes módon a történészek és kutatók teljesen vakon mennek el a filmnek egy híres jelenete mellett, ami a film közepe felé szerepel. A Hitlert bohócként utánzó zsidó Chaplin az irodájában ül, amikor beront hozzá egy pufók, nagytestű alak és azt jelenti Chaplinnek. Nem szó szerint, de ez a lényege. Vezérem, föltaláltuk a legeslegesleghatásosabb gázfegyvert......Mire Chaplin gyorsan odaveti, azonnal ki kell írtani az összes zsidót. A film eredeti angol hanggal ment, a magyar feliraton lehetett ezt olvasni. Tehát Chaplin legalább öt évvel korábban kitalálta a gázkamra mesét, amiből aztán 1945 után a zsidók hatalmas üzletet csináltak. Ahogy írják 1938-ra megvoltak a forgatókönyvvel. Viszont pontos adatok vannak arról, hogy az Auschwitz-i táborba csak 1941 után szállítottak zsidókat és orosz hadifoglyokat. A krematóriumot meg csak 1942 után kezdték el építeni, hogy a hullákat elégessék. Eddig még egyetlen kutatócsoport sem foglalkozott azzal, hogy:
Hová lettek a hullák hamvai? És mivel magyarázzák Chaplin gáz-os elszólását? Kép: Chaplin a filmben