2009. november 3., kedd

NOVEMBER 3 – A FŐRENDŐR VÉLEMÉNYE

A BOLIVIAI RENDŐRFŐNÖK
A TERRORISTÁK LELÖVÉSÉRŐL


A bolíviai rendőrség parancsnoka, Victor Hugo Escobar tábornok (képen) aggodalmát fejezte ki a média kampánnyal kapcsolatban, amit az intézménnyel szemben műveltek. Ezt hétfőn mpndta arra amit Marcelo Soza ügyész üzent neki, aki a terrorista kapcsolatokat vizsgálja. A Boliviana Agencia de Información (ABI) hírügynökségnek adott egy nyilatkozatot a rendőrfőnök, aki azt mondta, hogy a bolíviai rendőrség terrorizmussal kapcsolatos kérdései a Közigazgatási Minisztériumnál és a hozzárendelt bizottság előtt vannak.
(ABI) .- Általánosságban, mi az olvasatra ezeknek a videóknak, amelyeket az elmúlt napokban közzétettek?

Victor Hugo Escobar (HEV) - Úgy gondolom, minden elsődleges állítás nem helyes, hiszen a kutatás, amelyet akadályok nem zavarhatnak meg és meg kell várni ezeknek a megállapításait. Azonosítani a történelmi tények valódi okát, amely események április közepén voltak.
ABI .- A videók kiváltotta botrányok a televíziókban és más médiában, fájnak a rendőrségnek ezek a képek?
HEV .- Sajnálom, hogy egyes ágazatok becsmérelték a rendőrség kapacitását és képességét. Azt a rendőrséget, amelyik 183 éve védi az intézmény egységének megőrzését és az emberek biztonságát.
ABI .- Ön résztvesz Soza ügyész meghívásában, hogy Villca Marilyn Vargas, az egykori taktikai Crisis egység (UTARC) tagjáról nyilatkozzon?
HEV .- Hiszen, ha idézésem feltételezte, akkor megjön az ügyész értestése, amit elrendelt ebben az ügyben. Nagyon fegyelmezett vagyok, hogy megfeleljek a fenti követelményeknek. Logikusan a válaszom, a rendőrség fegyelmezetten teljesíti valamennyi követelezettségét, ha jön az igazságszolgáltatási hatóságtól kérés, amely segíti a vizsgálatot ebben az ügyben, a terrorizmus történetében.
ABI .- Nem hallottam az elmúlt napokban, hogy a terrorista sejtet lelőtték? Mi az igazság?
HEV .- Szakértelemmel cselekedtek az április 16-i csütörtöki eseményeknél. Ezek a mostani változatok aláássák a tényeket önkényesen és nem tudományos háttérrel mutatják be. Azt mondják ezek a vádaskodók, hogy amit a terroristák ellen végrehajtottak az illegális volt és nem legális. Szakértelemmel állapítják meg a lövések maradékát. Atomabszorpciós spektrometria elektrotermikus módszerekkel elemzik a szakértők a Kriminalisztikai Intézetben (IDIF) a munkát, hogy meghatározzák a lőfegyverekből lőtt maradékokat a felső végtagoknál, akik halottak lettek a művelet során.
ABI .- Mit határoz meg az IDIF szakértő eredményként?
HEV .- Tehát hangosan és tisztán elmondva, valamennyiükről mintát vettek a felső részükről. Eduardo Rózsa Flores, Magyarosi Árpád és Michael Martin Dwyer hulláin található bárium-, antimon és ólom koncentrációja elegendő annak bizonyítására, hogy a három külföldi használt lőfegyvereket az ellenállásra, amikor az ő letartóztatásukat akarták. A ballisztikai szakértők által készített jelentés a Rendőrség Tudományos, Műszaki (PTC) részlege végezte, minden egyes helyiségnél a 4. emeleten, a Las Americas szállodában, Santa Cruzban. Meghatározták a hatások, helyét, a lyukakat, a lövedékek útját és a lőfegyverek lövedékeinek a beesési szögeit.
ABI .- Tehát az idegeneket hogyan ölték meg?
HEV .- A következtetéseket a szakértői jelentés adja meg. Nem voltak ballisztikus vonalakat átlépő utak, belülről és kívülről a helyiségben. A következtetésből azt tapasztalták, hogy a csapatok összecsapása a terroristákkal sorrendben történt. (ABI,nov.2)