2009. október 4., vasárnap

OKTÓBER 4 – MESE NINCS

Magyar szakértők szerint kivégezték Magyarosi Árpádot

Virtuális rekonstrukciót és orvos szakértői jelentést készítettek magyar szakemberek a Bolíviában egy kommandósakció során lelőtt Magyarosi Árpád halálának körülményeiről, s azok megállapítása szerint „kivégezték” a 28 éves román állampolgárságú férfit, ezért a család ügyvédje emberölés miatt feljelentést tesz a magyar rendőrségen. (hirszerzo,részlet)

MESE NINCS

A Hírszerző nem kételkedik semmiben. Ők határozottan kijelentik, hogy kivégzés történt. Állítólag magyar szakértők szerint. Nem lehetséges az, hogy ezek a szakértők mégsem magyarok? Érdekes fejlemény lesz az, hogy a virtuális rekonstrukciót milyen joghatóság veszi majd számításba? Érdekes, hogy a Hírszerzőben valami kétkedés azért lehet, mert a kivégzést idézőjelbe tették. Lehet, hogy sokan nem értenek bennünket, de azért itt valami elég nagy jogi gubanc lehet. Mire gondolunk? A képlet kezd kissé zavaros lenni. Akkor nézzük a tényeket.

Magyarosi 28 éves román állampolgár, miközben Magyarországon lakott. Lehet, hogy magyar állampolgár is volt, ezt sehol sem írják. Kiutazik Boliviába kedvenc társaihoz és innentől kezdve lesz érdekes a történet. Ott vannak a boliviai szállodában. A rendőrség – a jelentések szerint – felszólítja őket, hogy adják meg magukat. De nem ezt teszik, hanem rálőnek a rendőrökre, akik viszonozzák a tüzet. Ahogy a hírekben írják 30 perces tűzharc alakult ki. Ebben a tűzharcban Magyarosi fölemeli a kezét és megadja magát. Ezt csak úgy tehette, ha előtte eldobta a fegyverét. Erre a gonosz boliviai rendőrök a felemelt kezű fiatalembert lelövik 7 lövedékkel, de ezek közül egy sem volt halálos. Azért ez érdekes egy történet. Egy szobában, ahol közelről valakire 7 lővést leadnak és egy sem halálos, az elég furcsa. Talán Tarjányi, a rendőrségi szakértő erre is tud valami virtuális magyarázatot adni. Azonban vannak még nehéz kérdések. Tehát Magyarosi – állításuk szerint – a hét lövéstől nem halt meg, hanem megfulladt a belső vérzéstől. Akkor ez mégsem kivégzés volt? Boliviában már felboncolták, arról készült jegyzőkönyv. Esztergomban újra felboncolták és az ott kapott eredményre alapozzák a mostani kivégzési elméletüket. Most jön a legnehezebb kérdés: Mi köze ennek az egészhez a magyar rendőrségnek?

FÉLÓRÁS TŰZHARC- FÉLÓRÁS SZENVEDÉS

Az Origo szerint Magyarosi állítólag megadta magát. Tehát az Origo kételkedik a virtuális szakértőkben. Majd ezt írják: A vizsgálat készítői - közelebbről meg nem nevezett magyar szakemberek - virtuális rekonstrukciót készítettek az eseményekről, és orvos szakértői jelentést is írtak. Tehát azt sem tudni milyen szakértőkről van szó?

ÚJABB VERZIÓ

Az Origó írja: „Felemelte a kezeit, ennek ellenére hét lövés érte, és félórás szenvedés után belső vérzés okozta fulladás miatt vesztette életét - mondta Tarjányi.” Több hírben félórás tűzharcot írnak, itt meg félórás szenvedést állítanak. A cikkből kiderül, hogy a két pert indítanak. Egyet az emberjogi szervezeteknek. Igaz, hogy ezek nem számítanak bíróságnak. Másrészt a magyar rendőrségen tesznek följelentést. Hogy milyen ügyben? Ezt nem írják. Érdekes, hogy az Origó kezdettől fogva figyelemmel kíséri az ügyet, de most tartózkodtak a találgatásoktól és véleményektől. Egy biztos, ez az újabb akció szolgál még meglepetéseket a hazai olvasóknak.